Call Us Now

0887592220
Детски слънчеви очила

Детски слънчеви очила

Monday, Dec 22, 2014 0 comment(s)

Да започнем със слънцето – още с изгрева си, то ни „изпраща” невидимите си ултравиолетови лъчи (UV), чието количество е най-голямо при зенита му по обед.

Да започнем със слънцето – още с изгрева си, то ни „изпраща” невидимите си ултравиолетови лъчи (UV), чието количество е най-голямо при зенита му по обед. 

Познати са 3 категории UV лъчи:

  • UV-A, които са най-опасни за очите. При непредпазените очи, тези лъчи увреждат ретината, достигайки очната леща
  • UV-B, които се абсорбират от лещата на окото.
  • UV-C, които са почти напълно спряни от озоновия слой, но една малка част достига до роговицата.

Добре е да знаете и още нещо: 99% от UV светлината, която достига до повърхността на Земята принадлежи към категорията на UV-A (най-вредни за очите)! Един облак пропуска 90 % от ултравиолетовите лъчи да достигнат до повърхността на Земята.

Децата мигат по-рядко, защото имат много добър слъзен филм. Ако обърнете внимание, ще забележите, че едно дете може да гледа в една запалена крушка директно, без да мига, нито да реагира както ние, възрастните, рязко извъртайки глава или затваряйки очи, чувствайки изключително неприятния ефект на ослепителната светлина. Това обаче е много вредно за непредпазено със защитни очила око. Така че, моля, наблюдавайте децата и ги предпазвайте от вторачване в светлинен източник или слънцето.

За разлика от инфрачервената радиация, чиито ефекти са незабавни (топлина, изгаряния), тези на ултравиолетови лъчи са изразени по-късно. Когато тези лъчи влизат в окото, всички тъкани могат да бъдат засегнати.

За да запазим зрението на нашите деца, е важно да предпазваме очите им от най-ранна възраст. И то не само през лятото, а целогодишно – и не само от директната слънчева светлина, но и от разпръснатите лъчи в облачни дни или тези, отразени от вода, сняг, пясък, бели стени, огледала и т.н.

 Какво стъкло да изберем? А рамка?

  • Винаги купувайте очила за бебетата и децата си с маркировка CE.

CE маркировката не означава, че даден продукт е произведен в ЕИЗ, а само показва, че продуктът е оценен, преди да бъде пуснат на пазара и по този начин отговаря на нормативните изисквания относно продажбата му там (например хармонизирано ниво на безопасност). Това означава, че производителят удостоверява, че продуктът отговаря на всички съответни съществени изисквания (например изискванията за здраве и безопасност) на приложимата директива – или, ако е посочено в директивата, той е оценен от нотифициран орган за оценяване на съответствието.

  •  Предпочетете 100 % UV защита (или поне минимум 98%). Ниво на затъмняване – категория 3 или 4.
  •  Изберете поликарбонатни стъкла, които са леки и нечупливи.
  •  Рамката трябва да е напълно адаптирана към морфологията на детето, с висока форма (поне 26 мм) и добре обгръщаща визуалното поле на окото му.
  •  Материалът, от който е изработена рамката трябва да бъде лек, нечуплив и по възможност без отделяеми части (винтчета например), за да се избегне рискът от поглъщане.

За да са качествени слънчевите очила и да предпазват зрението от силната светлина, стъклата трябва да са с висок процент на оцветяване. Стандартното оцветяване на слънчевите очила е 75%, за градски условия 50%, за планина, за малки деца и бебета са подходящи очила с 90% оцветяване.

Не купувайте очила-играчки за децата си, носенето им  е по-вредно за зрението, отколкото неползването на слънчеви очила. Причината е, че затъмнената пластмаса прави “сянка” на окото. Зеницата на окото не се свива (което е естествената ни защита), и така вредните лъчи са безмилостни към очите на детето. Всички евтини слънчеви очила, без защита, не трябва да Ви изкушават. Проверявайте закупените очила в оптика, преди да започне употребата им, за да сте сигурни в качествата им. Приучвайте децата си от малки към носенето на слънчеви очила чрез игра.

Related Articles: (1)

Leave Your Comment